„Siostra” rasy pstrej z Zakładu Doświadczalnego Złotniki. W odróżnieniu od swej poprzedniczki, rasa biała jest typem mięsnym. Jest umaszczona na biało, posiada mocną budowę i zwisające uszy. Pomimo szybkiego wzrostu, świnie tej rasy późno dojrzewają. Niestety, tak jak w przypadku rasy pstrej – przełożyło się to na niskie zainteresowanie i zagrożenie wyginięciem. Hodowców nie przekonuje to, że hodowla tych gatunków nie jest wymagająca (zwierzęta dostosowują się do tańszych pasz, pozostając przy tym odporne na choroby), a ich mięso świetnie nadaje się do tworzenia produktów regionalnych i tradycyjnych.
Choć chów wyżej wymienionych polskich ras nie jest wydajny, to dzięki temu ma on też swoje zalety takie jak:

  • dłuższy okres tuczenia pozwala zaoszczędzić na droższych paszach,
  • produkcja jest całoroczna,
  • pozyskane mięso posiada wyższe parametry jakościowe i smakowe, między innemu dzięki temu, że ubija się świnie stosunkowo starsze od konkurencyjnych ras, oraz całorocznemu dostępowi do wybiegu, który poprawia jakość mięśni,
  • mięso jest idealne do wyrobów regionalnych i tradycyjnych,
Facebook