MIT ! Wirus ASF a jego wpływ na zdrowie człowieka.

Głównym problemem, który dotyka branżę mięsną od 2014 roku, jest rosnąca ilość nieprawdziwych informacji przekazywanych w mediach na temat szkodliwości mięsa wieprzowego. Demonizowanie tego gatunku mięsa skutecznie zniechęciło seniorów do kupowania polskiej wieprzowiny. Jednym z mitów funkcjonujących wśród polskiego społeczeństwa jest możliwość zakupienia mięsa skażonego wirusem ASF. Zacznijmy od tego, że na Afrykański Pomór Świń mogą zachorować jedynie świnie i dziki. Nie jest on w żadnym stopniu groźny dla ludzi i innych zwierząt. Niemniej jednak, każda tusza wieprzowa przechodzi szereg badań, które wykluczaja możliwość sprzedaży mięsa zarażonego ASF, a długotrwały proces przetwórstwa i dojrzewania jest dla wirusa zabójczy. Przed wirusem Polska była trzecim największym eksporterem wieprzowiny w Europie, co tylko potwierdza jej wysoką jakość i zdrowotność.

MIT ! Wysoka kaloryczność

To kolejny krzywdzący stereotyp dotyczący mięsa wieprzowego. Ciągle udoskonalane procesy produkcyjne w znaczącym stopniu „odchudziły” wieprzowinę na przestrzeni ostatnich dwóch dekad. Jak do tego doszło? Hodowcy trzody chlewnej, za pomocą odpowiedniego krzyżowania ras otrzymali w rezultacie osobniki o znacznie mniejszej masie tłuszczu i zwiększonej masie mięśniowej. Najmniej kalorycznymi częściami są polędwica, schab czy szynka. Nie są one w żaden sposób bardziej kaloryczne od mięsa wołowego czy drobiowego. 100 g szynki posiada jedynie ok. 120 kcal, co czyni mięso wieprzowe wręcz dietetycznym. Do niedawna boczek uchodził za niesamowicie tłusty produkt, bo na 100 gramów miał mieć aż 500 kcal. Badania z 2015 roku pokazały jednak, że 100 g boczku ma o 200 kcal mniej. Zostało również udowodnione, że zawartość mięsa w tuczniku na przestrzeni lat wzrosła z 47% do 57% co przekłada się na znacznie większą ilość mięsa, które jest chude i smaczne.

W dzisiejszych czasach dążenie do bycia fit, czyli zdrowym, silnym, smukłym i wysportowanym jest widoczne wszędzie wokół nas. Kładziemy zatem nacisk na zdrowe produkty, które są wyznacznikiem zdrowego odżywiania. Niezastąpionym źródłem białka jest nie tylko, jak się utarło drób, ale także wieprzowina.

MIT ! „Złe” kwasy

Mięso wieprzowe uchodziło za mięso w którym przeważają kwasy nasycone tzw. „zły tłuszcz”. W porównaniu z np. wołowiną, okazało się, że ilość tych kwasów jest niższa, natomiast wyższa jest zawartość kwasów wielonienasyconych. Jeśli porównamy wieprzowinę z mięsem drobiowym, to wieprzowina charakteryzuje się bardziej korzystnym profilem kwasów Omega 6 w stosunku do Omega 3 – jest to 10 do 1. Co to właściwie oznacza? Otóż, im niższy profil kwasów Omega 6 do Omega 3 tym lepiej. W mięsie drobiu wynosi on 20 do 1. Kwasy Omega 3 oraz Omega 6 odgrywają niezwykle istotną rolę w diecie seniora, chroniąc przed Alzheimerem oraz chorobami serca. Hodowcy trzody chlewnej dążą do tworzenia ras coraz bardziej odpowiadających na zapotrzebowanie starzejącego się społeczeństwa, czyli obniżenie zawartości cholesterolu i podwyższeniem poziomu korzystnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

MIT ! Mięso bez wartości

Kolejnym mitem opartym na badaniach sprzed 30 lat jest to, że mięso wieprzowe uchodzi za pozbawione wartości odżywczych. Fakt jest taki, że wieprzowina jest źródłem białka, zawierającego niezbędne dla organizmu człowieka aminokwasy w odpowiednich proporcjach. Mięso wieprzowe jest bardzo bogate w witaminy i mikroelementy, w szczególności wskazane osobom starszym. Wśród nich możemy znaleźć dużą ilość witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6 i B12), dużą zawartość bardzo dobrze przyswajalnego żelaza, gdzie wiadomo, że żelazo pochodzenia odzwierzęcego ma znacznie wyższą przyswajalność od żelaza pochodzenia roślinnego, cynk czy witaminy takie jak A E D i K, rozpuszczalne w tłuszczach i niezwykle pożądane dla zdrowia organizmu. Spożywanie mięsa wieprzowego pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, koncentrację, stan skóry, poprawną pracę tarczycy, a także na urodę. W mięsie wieprzowym zawarte są także związki bioaktywne jak tauryna o działaniu przeciwmiażdżycowym, koenzym Q10, działający przeciwutleniająco i wspomagająco na układ odpornościowy, czy kreatyna, odpowiadającą za budowę i regenerację mięśni.

Ze względu na coraz większą świadomość chorób cywilizacyjnych poszukujemy produktów żywnościowych mających dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, jest to tzw. żywność funkcjonalna. W oparciu o dzisiejsze badania naukowe wiadomo, że mięso wieprzowe ma wyższą wartość odżywczą w porównaniu do innych gatunków zwierząt.

MIT ! Wieprzowina powoduje niestrawność

Tak, ale tylko wtedy, kiedy mięso zostanie spalone lub spożyte w nadmiarze. Tak samo jak każde inne mięso i każdy inny produkt. Każdy rodzaj mięsa wymaga odpowiedniego sposobu przyrządzenia. Mięso najlepiej podawać obróbce termicznej, kiedy poziom zawartego w nim tłuszczu wynosi 2 – 3%. Wieprzowina jest pod tym względem doskonała – w schabie znajduje się około 1,7% – 2,1% tłuszczu, a szynce 3% – 3,36%. Właśnie dlatego, ewentualna niestrawność po skonsumowaniu mięsa wieprzowego, nie wynika z samego faktu jej spożycia, lecz z jej nieprawidłowego przygotowania lub podania.

Facebook