1. Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym

Składniki:
• 0,5 kg mięsa mielonego (np. z szynki)
• 1 mała cebula
• 3-4 łyżki bułki tartej
• 1 łyżka majonezu
• 1 ząbek czosnku
• sól
• pieprz

Składniki na sos:
• 1 puszka pomidorów krojonych lub 1,5 szklanki passaty pomidorowej
• 1 łyżeczka oregano
• 1 ząbek czosnku
• sól
• pieprz

Dodatkowo:
• ser do posypania (ok. 150g; najlepiej tarta mozarella)
• olej do smażenia

Wykonanie:
Mięso włożyć do miski, dodać bułkę tartą, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kosteczkę cebulę, sól, pieprz i wszystko dokładnie mieszać. Z mięsa uformować  pulpeciki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć  z każdej strony (ok. 2-4 min.)
Do miski dodać pomidory, oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz.
Pulpety ułożyć  w naczyniu do zapiekania, wlać  przygotowany sos pomidorowy. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni (góra-dół; bez termoobiegu) przez ok. 10 minut. Po tym czasie posypać  startym serem i wstawić jeszcze na ok. 15 minut do ładnego zrumienienia.


2. Zupa Ogonowa

Dawniej cieszyła się znacznie większym powodzeniem niż obecnie, również dostępność tej części tuszy dawniej była znacznie większa.

SKŁADNIKI:
• 2 ogony wieprzowe,
• 2 marchewki,
• 1 pietruszka,
• 1/2 selera,
• 2 cebule,
• 1/2 pora (biała część),
• 4 łyżki przecieru pomidorowego,
• dwie łyżki słodkiej papryki w proszku,
• majeranek,
• 4 liście laurowe,
• 5 ziaren ziela angielskiego,
• sól i pieprz,
• olej do smażenia

Wykonanie:
Jest bardzo proste. Ogony gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, około pół godziny, obieramy z mięsa, kroimy i dodajemy do wywaru, warzywa podsmażamy na oleju i dodajemy do garnka, dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Gotowe! Zupa najlepiej smakuje następnego dnia.


3. Duszony schab

Duszony schab świetnie komponuje się z ryżem. Takie danie to przede wszystkim zdrowy, ale też pożywny obiad.

Skład:
• 0,5 kg schabu,
• masło,
• oliwa,
• czosnek,
• cebula,
• bulion,
• mąka pszenna,
• śmietana 18%.

Wykonanie:
Do garnka dodajemy łyżkę oliwy, łyżkę masła i rozgrzewamy. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę oraz czosnek i gotujemy do zeszklenia. Następnie wlewamy 0,5 l bulionu i gotujemy. Schab kroimy na cienkie plasterki i wkładamy do zagotowanego bulionu. Potrawę dusimy przez ok. 1,5 godziny na średnim ogniu, co jakiś czas przekładając mięso. 15 minut przed końcem dodajemy dla smaku sól i pieprz oraz 1,5 łyżki mąki i 100g śmietany 18% . Wszystko mieszamy.


4. Żeberka po koreańsku

Niezwykle prosty sposób przygotowania – efektowne danie

Składniki na 2-3 porcje:
• 1 kg żeberek wieprzowych
• 1/2 łyżeczki soli i 1/3 pieprzu
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• 1/3 łyżeczki ostrej papryki lub płatków chili
• 4 łyżki sosu sojowego
• 2 łyżki słodkiego sosu chilli
• 2 łyżki oleju sezamowego
• 2 łyżki ketchupu
• 1 łyżka octu ryżowego (winnego lub soku z limonki)

Wykonanie:
• Żeberka pokroić na mniejsze kawałki , umyć i dokładnie osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, startym czosnkiem oraz słodką oraz ostrą papryką.
• Dodać pozostałe składniki: sos sojowy, słodki sos chilli, olej sezamowy, ketchup, ocet oraz miód. Dokładnie wymieszać i obtoczyć żeberka w powstałej marynacie. Pozostawić na około 2 godziny do zamarynowania (lub na całą noc w lodówce).
• Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Żeberka z całą marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać 1/3 szklanki wody. Przykryć formę pokrywą lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 2 godziny. Następnie zdjąć folię i piec przez ok. 10 minut, aż mięso się ładnie zarumieni.
• Żeberka podawać z sosem koreańskim: w rondelku umieścić wszystkie składniki i zagotować.

Sos koreański:
½ ząbka czosnku (lub ½ łyżeczki sproszkowanego czosnku)
Szczypta słodkiej i ostrej papryki
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki słodkiego sosu chilli
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka octu ryżowego (lub winnego, soku z limonki)
1 łyżka miodu
1 łyżka ketchupu


5. Strogonow z szynki wieprzowej z pieczarkami i ogórkiem kiszonym

Składniki:
• 1kg szynki wieprzowej
• ½ kg pieczarek
• 2 cebule
• 4 kiszone ogórki
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• Ok. 1L bulionu
• 6 kulek ziela angielskiego
• 4 liście laurowe
• sól
• pieprz
• papryka słodka i ostra
• olej do smażenia
• mąka do obtaczania mięsa

Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę lub paski, obtaczamy delikatnie w mące i podsmażamy na patelni do ładnego zrumienienia mięsa, przerzucamy do garnka, w którym będziemy gotować gulasz, a na patelni podsmażamy cebulkę z pieczarkami również do zrumienienia i dorzucamy do garnka. Całość zalewamy bulionem, dodajemy pieprz, sól, liście laurowe i ziele angielskie.
Gulasz gotujemy do momentu, aż mięso lekko zmięknie około pół godziny, a następnie dodajemy pokrojone ogórki i gotujemy dalej około 25 minut do miękkości mięsa. Doprawiamy koncentratem pomidorowym i ewentualnie solą i pieprzem do smaku, jeśli zachodzi taka potrzeba.


6. Tradycyjna karkówka

Karkówka wieprzowa to prawdopodobnie królowa polskich stołów podczas tradycyjnych świąt, imprez okolicznościowych, ale również podczas spotkań ze znajomymi.

Składniki:
• 0,5 kg wieprzowej karkówki,
• olej lub oliwa z oliwek,
• 3 cebule,
• 3 ząbki czosnku,
• przyprawa do mięs,
• ketchup łagodny,
• majonez.

Wykonanie:
Przygotowania zaczynamy od pokrojenia cebuli w cienkie plastry i drobnego posiekania czosnku. Przygotowane warzywa wrzucamy do miski i dodajemy 3 łyżki przyprawy do mięsa, 3 łyżki oleju, 2 czubate łyżki ketchupu i 3 majonezu. Mieszamy wszystko razem. Karkówkę kroimy w plastry i rozbijamy. Następnie dodajemy je do marynaty i odstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Zamarynowane mięso smażymy na rozgrzanym oleju, po obu stronach przez ok. 8 – 10 minut.


7. Pieczona szynka

Pieczona szynka perfekcyjnie sprawdza się nie tylko jako dodatek do kanapek, ale również do sałatek i innych dań.

Składniki:
• 1 kg szynki,
• woda,
• czosnek,
• bulion,
• sól
• pieprz,
• ziele angielskie,
• liść laurowy.

Wykonanie:
Zanim przystąpimy do pieczenia szynki musimy odpowiednio ją przygotować z jednodniowym wyprzedzeniem. W tym celu do garnka wlewamy przegotowaną, zimną wodę. Ilość wody zależna jest od wielkości szynki – mięso powinno się zanurzyć. Wodę przyprawiamy 3 łyżkami soli i 2 łyżkami pieprzu. Do tego dodajemy 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie i 2 ząbki czosnku. Wkładamy szynkę i odstawiamy na dzień do lodówki. W tym czasie należy obrócić mięso 2-3 razy, aby równomiernie przeszło przyprawami. Po wyjęciu szynkę należy osuszyć okrywając papierem kuchennym. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy przez godzinę, co jakiś czas polewając bulionem.


8. Gulasz

Gorący i sycący gulasz jest znany chyba każdemu, a jego przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie.

Składniki:
• mięso mielone wieprzowe 1 kg,
• cebula,
• papryka,
• koncentrat pomidorowy,
• bulion w kostce,
• mąka pszenna,
• śmietana 18%,
• przyprawa do gulaszu.

Wykonanie:
Mięso należy pokroić w kostkę ok. 1,5 cm, następnie smażymy do momentu nabrania złotego koloru, po czym dodajemy pokrojoną cienko cebulę oraz paprykę. Po ok. 8 minutach dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i przyprawę do gulaszu. Czekamy 5 minut i dodajemy przygotowany wcześniej bulion – 100 ml. Gotujemy do momentu aż mięso zmięknie, po czym dodajemy 2 łyżki mąki i 2 łyżki śmietany, aby zagęścić sos. Mieszamy i po 3 minutach danie jest gotowe.

Facebook