Na co zwracać uwagę przy zakupie wieprzowiny
W pierwszej kolejności, zadajmy sobie pytanie – gdzie możemy kupić dobre i świeże mięso wieprzowe? Małe, osiedlowe sklepy z reguły zaopatrują się u lokalnych rzeźników, co gwarantuje nabywcom dostęp do świeżego mięsa, pochodzącego od świń hodowanych w sposób tradycyjny. Sklepy wielkopowierzchniowe, czyli super- i hipermarkety w swojej ofercie posiadają produkty certyfikowane (np. QAFP) – oznacza to, że ich wysoka jakość jest zasługą licznych kontroli, wykonywanych na każdym etapie produkcji mięsa – od chowu, poprzez ubój i przetwórstwo, aż do trafienia na półki sklepowe. Niezależnie od tego, gdzie kupujemy wieprzowinę, zwróćmy uwagę na to, czy posiada ona oznakowanie „PRODUKT POLSKI”. Oznacza to, że w 100% pochodzi ona z terenu Rzeczypospolitej. Mięso produkowane na terenie naszego kraju przebywa krótszą drogę na półki sklepowe, przez co nie musi być poddawane procesowi zamrażania.
Aby mięso wieprzowe mogło spełniać swoje prozdrowotne funkcje, musi charakteryzować się najwyższa jakością. Zarówno małe, jak i duże sklepy takie mięso mogą posiadać. Nie mniej jednak, warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę, aby podczas zakupów nie nabyć mięsa nieświeżego lub „odmłodzonego chemicznie” lub „mechanicznie”.
W pierwszej kolejności, należy zwrócić uwagę na wygląd i zapach mięsa. Świeże, wysokiej jakości mięso wieprzowe, powinno być bezwonne, lub mieć delikatny zapach. Nie może być ono szare, ani żółte – świadczy to o starości mięsa lub jego chemicznym odmładzaniu. Świeża wieprzowina ma różowy odcień, jest sucha i chuda. Nie może błyszczeć ani być lepka.